ایرانیان جهان

آخرين مطالب

اقتصاد اسلامی ـ 39 | آیا اقتصاد اسلامی یک مکتب اقتصادی است؟ اخبار ایران

اقتصاد اسلامی ـ 39 | آیا اقتصاد اسلامی یک مکتب اقتصادی است؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اقتصاد اسلامی، فراتر از مکتب یا مکاتب اقتصادی اسلام است. این نظام اقتصادی، علاوه بر دیدگاه‌های مکاتب، ویژگی‌ها و صفات دیگری را نیز در بر می‌گیرد که آن را با جهان‌بینی توحیدی و ایدئولوژی وحیانی سازگارتر می‌سازد. - اخبار اقتصادی -
خبرگزاری تسنیم ؛ پرونده "اقتصاد اسلامی" بخش39 - یکی از رایج‌ترین برداشت‌ها از اقتصاد اسلامی، تلقی آن به عنوان یک «مکتب اقتصادی» در کنار مکاتب دیگر است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
بر این اساس، اقتصاد اسلامی مترادف با دیدگاه اسلام در مورد مسائل اقتصادی در نظر گرفته می‌شود. این رویکرد، در آثار بسیاری از محققان و نویسندگان حوزه اقتصاد اسلامی دیده می‌شود. درباره این رویکرد، اصطلاحاتی نظیر «مذهب اقتصادی» نیز به کار رفته که همگی بر جنبه مکتبی و ایدئولوژیک اقتصاد اسلامی تأکید دارند. برای تبیین دقیق این دیدگاه، لازم است مفاهیم و اصطلاحات مرتبط با آن بطور شفاف تعریف شوند. در این زمینه بیشتر بخوانید
+ نقدی بر نگاه نئوکلاسیک به اقتصاداسلامی + نقدی بر اسلامیزه شدن اقتصاد متعارف هنگامی که از «مکتب اقتصادی اسلام» سخن به میان می‌آید، باید پرسید که آیا تعریف مشخصی از «مکتب اقتصادی» وجود دارد؟ یا اینکه صرفاً با استفاده از جامعیت دین اسلام، این مفهوم تبیین می‌شود؟ اگر به تعریف مستقل و مشخصی از مکتب اقتصادی قائل باشیم، ابتدا باید این تعریف را ارائه دهیم؛ سپس با توجه به آن، آموزه‌های اسلامی را بررسی کنیم. این رویکرد، امکان مقایسه مکتب اقتصادی اسلام با سایر مکاتب اقتصادی را فراهم می‌کند. ضمن اینکه اگر به تعریف اختصاصی و غیرقابل مقایسه از مکتب اقتصادی قائل باشیم، درک آن برای غیرمسلمانان دشوار خواهد بود. به همین دلیل، برای ایجاد تفاهم و تعامل با سایر مکاتب اقتصادی، لازم است تعاریف و مفاهیم مشترکی ارائه شود. رویکرد مقایسه‌ای، امکان ارزیابی و نقد مکتب اقتصادی اسلام را فراهم می‌کند و به توسعه و تکامل آن کمک می‌کند.
برای بررسی امکان وجود مکتب اقتصادی در اسلام، ابتدا باید یک معیار مشترک و قابل توافق برای تعریف مکتب اقتصادی انتخاب کنیم. سپس با استفاده از آن معیار، بررسی کنیم که آیا آموزه‌های اسلام می‌توانند چارچوب یک مکتب اقتصادی را شکل دهند یا خیر. این رویکرد، امکان مقایسه مکتب اقتصادی اسلام با سایر مکاتب اقتصادی را فراهم می‌کند و از انزوای این مفهوم جلوگیری می‌کند.
در فرهنگ لغات و واژه‌شناسی، «مکتب اقتصادی» به دیدگاه‌های مشترک گروهی از اقتصاددانان درباره مفاهیم و کارکردهای اقتصادی اطلاق می‌شود. به عنوان مثال، اقتصاددانانی که معتقدند هزینه مبادله مفهومی کلیدی در اقتصاد است و علاوه بر هزینه‌های تولید، هزینه‌های سازمان‌دهی و ضمانت اجرا نیز در فعالیت‌های اقتصادی مطرح هستند، مکتب «نهادگرایی» جدید را شکل می‌دهند. همچنین، اقتصاددانان «کینزی جدید»، با پذیرش فرضیه انتظارات عقلایی، به ترمیم و رفع نواقص تحلیل‌های اقتصادی کینز پرداخته و مکتب متفاوتی را ایجاد کرده‌اند. این مثال‌ها نشان می‌دهند که مکاتب اقتصادی، بر پایه دیدگاه‌های مشترک درباره مفاهیم و کارکردهای اقتصادی شکل می‌گیرند و از طریق تمایز با سایر دیدگاه‌ها، هویت خود را مشخص می‌کنند. مبانی نظری و مفروضات مشترک، نقش مهمی در شکل‌گیری و تمایز مکاتب اقتصادی ایفا می‌کنند. این مبانی، چارچوبی را برای تحلیل مسائل اقتصادی و ارائه راهکارها فراهم می‌کنند.
درواقع اینطور باید گفت که اقتصاددانان پیرو نظام سرمایه‌داری، با حفظ مبانی لیبرالیسم اقتصادی، متناسب با شرایط زمانی و مکانی و جریانات حاکم، دیدگاه‌های متفاوتی در مورد کارکردهای اقتصادی ارائه داده‌اند. این امر، منجر به شکل‌گیری مکاتب مختلفی در تاریخ اندیشه اقتصادی شده است.
با توجه به تعریف ارائه شده از مکتب اقتصادی، برای بررسی وجود مکتب اقتصادی اسلام، باید دیدگاه‌های اقتصاددانان مسلمان را بررسی کرد. آیا می‌توان دیدگاه‌های متفاوتی در مورد مفاهیم و کارکردهای اقتصادی در میان آنها مشاهده کرد؟ و در صورت وجود دیدگاه‌های متفاوت، آیا می‌توان آنها را منسجم کرد تا بتوان به یک مکتب اقتصادی متمایز از مکاتب موجود، تحت عنوان مکتب اقتصادی اسلام، دست یافت؟ برای پاسخ به این سؤال، لازم است ادبیات اقتصاد اسلامی به دقت بررسی شود تا دیدگاه‌های مختلف اقتصاددانان مسلمان در مورد مسائل اقتصادی شناسایی و تحلیل شود. این بررسی، چالش‌ها و فرصت‌های پیش روی شکل‌گیری مکتب اقتصادی اسلام را مشخص می‌کند. آیا اقتصاددانان مسلمان، دیدگاه‌های مشترک و متمایزی دارند که بتواند مبنای یک مکتب اقتصادی مستقل قرار گیرد؟
پاسخ به این سؤال مثبت است. اقتصاددانان مسلمان، در مورد مفاهیم و دیدگاه‌هایی مانند ممنوعیت ربا، وابستگی مطلوبیت افراد، حرمت مصرف برخی کالاها و کسب‌وکارها، و مانند آنها دیدگاه‌های مشترکی دارند. این اشتراک، آنها را در قالب یک مکتب اقتصادی متمایز به نام «مکتب اقتصادی اسلام» قرار می‌دهد. نکته مهم این است که تفاوت مکتب اقتصادی اسلام با سایر مکاتب، تنها در نگرش و کارکرد مفاهیم اقتصادی نیست، بلکه در مبانی فکری و فلسفی حاکم بر انسان و جهان (جهان‌بینی و ایدئولوژی اسلامی) است. بنابراین، نمی‌توان مکتب اقتصادی اسلام را در کنار مکاتبی مانند کینزی، نهادگرایی و غیره قرار داد. این مکاتب، در پذیرش نظام سرمایه‌داری مشترک هستند، در حالی که مکتب اقتصادی اسلام، خارج از این نظام قرار دارد. مکتب اقتصادی اسلام، در قلمرو نظام اقتصادی سرمایه‌داری نمی‌گنجد و از آن متمایز است و قرار دادن آن در کنار سایر مکاتب، به معنای پذیرش ضمنی قابلیت طبقه‌بندی آن در نظام سرمایه‌داری است.
مبانی ایدئولوژیک و جهان‌بینی اسلامی، نقش تعیین‌کننده‌ای در شکل‌گیری و تمایز مکتب اقتصادی اسلام ایفا می‌کنند. این مبانی، چارچوبی را برای تحلیل مسائل اقتصادی و ارائه راهکارهای مبتنی بر ارزش‌های اسلامی فراهم می‌کنند. دکتر حسن سبحانی، استاد گرانقدر اقتصاد دانشگاه تهران، در این زمینه در اثر سترگ «ابهام‌زدایی از اقتصاد اسلامی» می‌نویسد:
اگر مقرر باشد که ما در قلمرو سیستم اقتصادی سرمایه‌‏داری به مکاتبی همچون کینزی، نهادگرایی، کلاسیک‌‏های جدید، تاریخی و... قائل باشیم منطقاً نمی‏‌توان در ردیف و مجموعه ‌این مکاتب، از مکتب اقتصادی اسلام هم نام برد و آن را در عرض مکاتب مذکور تلقی کرد؛ زیرا آنها در پذیرش سیستم سرمایه‏‌داری با هم مشترک هستند و این درحالی است که مکتب اقتصادی اسلام در قلمرو سیستم اقتصادی سرمایه‏‌داری نمی‏‌گنجد و از آن متمایز است (ص 234).
تمایز مکتب اقتصادی اسلام از سایر مکاتب، می‌تواند زمینه‌ساز شکل‌گیری مکاتب متعددی در درون نظام اقتصادی اسلام شود. اقتصاددانان مسلمان، با وجود اشتراک در مبانی فکری و فلسفی، ممکن است در تلقی‌ها و برداشت‌های خود از مفاهیم و متغیرهای اقتصادی، تفاوت‌هایی داشته باشند. این تنوع دیدگاه‌ها، امکان شکل‌گیری مکاتب اقتصادی متنوعی را در درون نظام اقتصادی اسلام فراهم می‌کند. همان‌طور که در نظام‌های اقتصادی سرمایه‌داری و سوسیالیستی، مکاتب مختلفی وجود دارد، در نظام اقتصادی اسلام نیز این امر امکان‌پذیر است. این مکاتب، همگی در چارچوب نظام اقتصادی اسلام فعالیت می‌کنند، اما در جزئیات و رویکردهای خود، تفاوت‌هایی دارند. آنها با استفاده از مبانی و ارزش‌های اسلامی، به تحلیل مسائل اقتصادی و ارائه راهکارها می‌پردازند. برای توسعه و غنای اقتصاد اسلامی، لازم است مکاتب مختلف آن بطور دقیق شناسایی و تبیین شوند. این امر، به روشن شدن ابعاد مختلف اقتصاد اسلامی و ارائه راهکارهای متنوع برای مسائل اقتصادی کمک می‌کند.
با توجه به توضیحات قبلی، نمی‌توان اقتصاد اسلامی را معادل مکتب اقتصادی اسلام دانست. زیرا در این صورت، این سؤال مطرح می‌شود که کدام یک از مکاتب اقتصادی اسلام، معادل اقتصاد اسلامی است؟ در شرایط فعلی، می‌توان از مکاتبی مانند مکتب اقتصادی شهید صدر، مکتب اقتصادی شورای فقهی بانکداری و بورس و غیره نام برد. این مکاتب، مانند سایر مکاتب اقتصادی، با یکدیگر تفاوت‌هایی دارند و نمی‌توان یکی از آنها را معادل کل اقتصاد اسلامی تلقی کرد. بنابراین، لازم است بین اقتصاد اسلامی به عنوان یک نظام اقتصادی جامع و مکاتب اقتصادی اسلامی که دیدگاه‌های خاصی در مورد مسائل اقتصادی ارائه می‌دهند، تفکیک قائل شویم.
می‌توان اقتصاد اسلامی را به عنوان مجموعه‌ای از مکاتب اقتصادی مرتبط با اسلام در نظر گرفت، بدون آنکه منحصر به یک مکتب خاص باشد. این دیدگاه، دامنه شمول اقتصاد اسلامی را گسترش می‌دهد و امکان پذیرش مکاتب متنوع را فراهم می‌کند. البته تلقی جامع‌تری از اقتصاد اسلامی وجود دارد که علاوه بر مکاتب اقتصادی، ویژگی‌ها و کارکردهای دیگری را نیز شامل می‌شود. این دیدگاه، اقتصاد اسلامی را در سطحی بالاتر از سازگاری با جهان‌بینی توحیدی و ایدئولوژی وحیانی قرار می‌دهد. اقتصاد اسلامی، فراتر از مکتب یا مکاتب اقتصادی اسلام است. این نظام اقتصادی، علاوه بر دیدگاه‌های مکاتب، ویژگی‌ها و صفات دیگری را نیز در بر می‌گیرد که آن را با جهان‌بینی توحیدی و ایدئولوژی وحیانی سازگارتر می‌سازد. برای درک کامل اقتصاد اسلامی، لازم است ابعاد گسترده‌تر آن، فراتر از مکاتب اقتصادی، مورد بررسی و تبیین قرار گیرد. این امر، به ارائه تصویری جامع از اقتصاد اسلامی و نقش آن در زندگی انسان‌ها کمک می‌کند.
+ پرونده اقتصاد اسلامی {اینجا} در پیشگاه خوانندگان قرار دارد.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1381355/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

موضع رئیس جمهور درباره مذاکره با آمریکا چیست؟

توافق ایران و آمریکا نزدیک است؟!

نخست‌وزیر گرینلند: دست آمریکا به جزیره ما نخواهد رسید

آمریکا به شمال شرق صنعا حمله کرد

رونمایی ترامپ از گفتگوی غیرمستقیم با ایران/ احتمال اخراج حامی سرسخت حمله نظامی به ایران

لیلا عباسی که در آمریکا اخراج شد کیست؟ + عکس

خبر «پذیرش مذاکره با آمریکا از سوی ایران و نزدیک بودن توافق» صحت دارد؟

شکست نخستین پرتاب موشک فضایی اروپا

ایران قهرمان واترپلو زیر 20 سال آسیا شد – خبرگزاری ورزش ایران

رونمایی ترامپ از گفتگوی غیرمستقیم با ایران/ احتمال اخراج حامی سرسخت حمله نظامی به ایران از کابینه ترامپ

امیر اکرمی‌نیا: مذاکره همراه با اِعمال فشار و تهدید، پذیرفتنی نیست/ نیروهای مسلح در آمادگی بالایی قرار دارند

تصمیم اروپا برای اعزام نیروی هوایی و دریایی به اوکراین

احتمال حمله ایران به آمریکا قوت گرفت

هشدار تحلیل‌گران غربی درباره سرعت گرفتن دلارزدایی

اسکوچیچ سرمربی تیم ملی عراق می‌شود؟

10 گام مثبت در سال گذشته برای بازار سرمایه چه بود؟

بزرگ‌ترین صنایع بورسی جهان کدامند؟

گفتگوی تلفنی ترامپ با نخست‌وزیر انگلیس

تولید با سرمایه‌گذاری شکوفا می‌شود؛ بانک صنعت و معدن در خط مقدم تحقق شعار سال

خیز ترامپ برای تصدی سومین دوره ریاست جمهوریآمریکا

نحوه پاسخ ایران به حمله احتمالی آمریکا چیست ؟

تبریک‌ عید فطر از سوی بزرگ‌ترین باشگاه‌های اروپا + تصاویر

رهبر طالبان: کافران علیه مسلمانان متحد شده‌اند

تهدید ایران به یک حمله متفاوت / پایگاه دیگو گارسیا چگونه می‌تواند هدف موشک‌های ایرانی قرار بگیرد؟

شهادت یک غیرنظامی در حملات آمریکا به یمن

گفتگوی تلفنی وزیران خارجه ایران و امارات

ترامپ دور سوم ریاست جمهوری را رد نکرد

پنج شهید و زخمی در پی حملات آمریکا به یمن

پایداری در مسیر حق؛ کلید حل تنگناهای اقتصادی و اجتماعی

9 مدال از 10 وزن: فتح آسیا با یک رکورد ویژه

روانخواه: گل اول ما در سطح فوتبال اروپا بود

سرخیو راموس؛ آخرین اسطوره مادریسیمو، خالق 92:48 و تنها فاتح نبرد با پدرخوانده!

آزادکاران ایران قهرمان کشتی آسیا شدند

آزادکاران ایران مقتدرانه قهرمان آسیا شدند +نتایج

کارترون: من چندین سال در آفریقا زندگی کرده‌ام و این مسائل را دیده‌ام؛جادوگری مزخرف است

شهاب‌سنگ‌های جدید موزه نراق؛ نمونه‌هایی از سومالی و شمال غرب آفریقا

پاسخ کوبنده نخست‌وزیر گرینلند به دونالد ترامپ | آمریکا گرینلند را دریافت نخواهد کرد

نخست‌وزیر گرینلند: هرگز به آمریکا ملحق نمی‌شویم

نماینده کنگره: ترامپ به دنبال ویرانی کامل اقتصاد ایران است/ رییس جمهور آمریکا به فشار حداکثری ادامه می دهد

ادعای دونالد ترامپ برای شرکت در سومین دوره ریاست جمهوری

آخرین تحولات بازار ارز ایران امروز 10 فروردین

واکنش ایران به تهدیدات ترامپ؛ پایگاه‌های آمریکا از جنگ فراگیر در امان نیست!

5 نکته درباره تحصن حجاب که جمع شد

حقوق کارگران 1404 در سایه تورم شدید و جهش قیمت طلا و ارز

تاکید استاندار فارس بر تحقق شعار سال/ معاون جدید هماهنگی امور اقتصادی استانداری معرفی شد

این زن با این ریخت و قیافه ادعا می کند زیباترین زن جهان است/ تصاویر

کشتی آزاد قهرمانی آسیا| ایران بالاتر از ژاپن قهرمان شد+رده بندی کامل انفرادی و تیمی

کشتی آزاد ایران با اختلاف قهرمان آسیا شد/ 4 طلا، یک نقره و 4 برنز + رده‌بندی انفرادی و تیمی

رتبه اول بازار خودروی چین در دست چه کسی است؟ + ویدئو

تأثیرات نامه ایران به آمریکا در بازار ارز و طلا